WEGAŃSKIE PLACUSZKI POMIDOROWE – EKSPRESOWA WERSJA DLA ZABIEGANYCH

Ciecierzyca w pomidorach to jedno z moich ukochanych połączeń, a przy okazji całkiem niezłe żródło żelaza i witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.

Lubicie takie smaki? Co powiecie na ich placuszkową wariację?

Składniki na 5-6 sporych placuszków:

🌿 1/2 średniego pomidora, pokrojonego w kostkę

🌿 5 łyżek wody

🌿 3 solidne łyżki mąki z ciecierzycy

🌿 3 solidne łyżki mąki z soczewicy

🌿 1 łyżeczka oliwy

🌿 1 łyżeczka ziół prowansalskich

🌿 1 szczypta chili

🌿 1 szczypta pieprzu

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowej (ale wciąż lejącą). Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki. Jeśli zbyt gęste – odrobinę więcej wody. Na rozgrzanej patelni naleśnikowej rozlewamy niewielkie okręgi i pieczemy je na małym ogniu, aż przyrumienią się z obu stron. Z ciasta możemy powycinać ulubione kształty – nożem albo za pomocą foremek (możemy również formować kształty bezpośrednio na patelni, rozlewając ciasto łyżką).

Zajadamy ze świeżymi warzywami, z warzywnym gulaszem albo w formie kanapki – z pastą lub z masłem orzechowym.

Uwaga: jeśli wolimy, do tego przepisu możemy użyć jednego rodzaju mąki (łącznie 6 łyżek mąki z ciecierzycy lub 6 łyżek mąki z soczewicy).

Smacznego <3

Dodaj komentarz