WEGAŃSKIE NALEŚNIKI POMIDOROWO-HUMMUSOWE

Naleśniki, a w zasadzie naleśniko-placuchy z hummusem w środku to kolejny przepis, który powstał z (pozornej) pustki lodówkowej. Lubię wykorzystywać resztki żywności. Mam poczucie, że dzięki temu marnujemy jej mniej, a przy okazji z takiej recyclingowej kuchni często powstaje coś zaskakującego.

Składniki na 6 niewielkich naleśników:
🌿1 szklanka (ok. 14 łyżek) mąki orkiszowej
🌿2 łyżki oleju
🌿2 łyżki hummusu (może być domowy, może być kupny)
🌿2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
🌿1 łyżeczki kuminu
🌿16 łyżek mleka roślinnego bez cukru albo letniej wody

Wszystkie składniki blendujemy albo dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowej. Rozlewamy je na rozgrzanej patelni, formując niewielkie okręgi (lepiej, żeby nie były zbyt duże, ponieważ mogą się łamać podczas obracania). Możemy użyć odrobiny oleju, ale nie jest to konieczne, jeśli nasza patelnia nadaje się do smażenia beztłuszczowego. Naleśniki smażymy na małym ogniu, aż przyrumienią się z obu stron. Smarujemy je hummusem lub masłem orzechowym i zawijamy. Możemy je podać solo, z dodatkiem świeżych lub duszonych warzyw. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na wynos.

Smacznego 💕

Dodaj komentarz