WEGAŃSKIE MUFFINY Z CIECIERZYCY

Oto spontaniczny przepis, który powstał w odpowiedzi na: “mamo, chcę babeczki!!”. Jak zwykle bardzo prosty i bardzo ekspresowy. Sprawdźcie sami jakie one są sycące i pożywne.

Składniki na 10 muffinów:

🌿 1 duży, dojrzały banan

🌿 21 niewielkich, suszonych daktyli (ok. 3/4 szklanki)

🌿 1 puszka ciecierzycy

🌿 2 łyżki aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy)

🌿 6 łyżek masła orzechowego

🌿 1,5 szklanki orkiszu ekspandowanego

🌿 Płatki migdałowe albo odrobina pokruszonych/zmielonych migdałów do dekoracji

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Aguafabę z puszki z ciecierzycą odlewamy do szklanki. Ciecierzycę przesypujemy na sitko i płuczemy.

Łączymy banana, odsączone wcześniej z wody daktyle, ciecierzycę i masło orzechowe. Dolewamy do nich 2 łyżki aquafaby i miksujemy na gładką masę. Dodajemy orkisz ekspandowany i całość dokładnie mieszamy łyżką. Tak powstałą masę przekładamy do foremek (polecam silikonowe!), posypujemy migdałami i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (muffinki powinny się dobrze przyrumienić).

Zajadamy 💕 .

P.S. Muffiny z tego przepisu będą dosyć słodkie – możecie dodać mniej daktyli, jeśli wolicie, aby ta słodycz była delikatniejsza.

Dodaj komentarz