Oto spontaniczny przepis, który powstał w odpowiedzi na: “mamo, chcę babeczki!!”. Jak zwykle bardzo prosty i bardzo ekspresowy. Sprawdźcie sami jakie one są sycące i pożywne.
Składniki na 10 muffinów:
🌿 1 duży, dojrzały banan
🌿 21 niewielkich, suszonych daktyli (ok. 3/4 szklanki)
🌿 1 puszka ciecierzycy
🌿 2 łyżki aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy)
🌿 6 łyżek masła orzechowego
🌿 1,5 szklanki orkiszu ekspandowanego
🌿 Płatki migdałowe albo odrobina pokruszonych/zmielonych migdałów do dekoracji
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Aguafabę z puszki z ciecierzycą odlewamy do szklanki. Ciecierzycę przesypujemy na sitko i płuczemy.
Łączymy banana, odsączone wcześniej z wody daktyle, ciecierzycę i masło orzechowe. Dolewamy do nich 2 łyżki aquafaby i miksujemy na gładką masę. Dodajemy orkisz ekspandowany i całość dokładnie mieszamy łyżką. Tak powstałą masę przekładamy do foremek (polecam silikonowe!), posypujemy migdałami i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (muffinki powinny się dobrze przyrumienić).
Zajadamy 💕 .

P.S. Muffiny z tego przepisu będą dosyć słodkie – możecie dodać mniej daktyli, jeśli wolicie, aby ta słodycz była delikatniejsza.