WEGAŃSKIE KLOPSIKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY

To kolejne danie powstałe z potrzeby recyclingu (tym razem przyszło mi się zmierzyć z resztkami ugotowanej kaszy jaglanej).

Składniki na ok. 13 niewielkich klopsików:

🌿1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem będzie to ok. 3/4 szklanki suchej kaszy),

🌿1 szklanka ugotowanej, czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem ok. 1/2 szklanki soczewicy),

🌿0,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (2 niewielkie sztuki),

🌿1 łyżeczka suszonej cebuli,

🌿1 łyżeczka suszonego czosnku,

🌿1/2 łyżeczki suszonej papryki (zwykłej lub wędzonej),

🌿1 łyżeczka cząbru,

🌿1 łyżka oleju (może być rzepakowy, świetnie się też sprawdzi olej ze słoika z suszonymi pomidorami),

🌿4 łyżki sosu sojowego (użyłam takiego o obniżonej zawartości soli; można go dodać mniej, jeśli wolicie, żeby klopsiki były mniej słone).

Ugotowaną kaszę jaglaną dzielimy na dwie porcje. Jedną z nich łączymy z soczewicą, olejem, sosem sojowym i przyprawami. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę kaszy i startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy kulki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°, przez 30-40 minut (powinny się przyrumienić).

Podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.

Smacznego! 💕


Dodaj komentarz