WEGAŃSKIE, GRUSZKOWE CIASTECZKA Z BIAŁEJ FASOLI

Kto nieco zgłębił dietę roślinną, ten wie, że spore znaczenie odgrywają w niej strączki. Ciecierzyca, soczewica czy różnego rodzaju fasole będą świetnym źródłem roślinnego białka, a połączone z witaminą C wzbogacą nasz jadłospis w cenne żelazo. Warto zjadać je nie tylko w klasycznej, wytrawnej postaci, ale dać im szansę również w owocowych koktajlach, brownie czy ciastkach. Takie przepisy, jak ten poniżej, nam to ułatwią. Uwierzcie mi, że w tych ciasteczkach praktycznie nie czuć smaku fasoli!

Składniki na 15 niewielkich ciasteczek:

🌿 pół szklanki drobnej, białej fasoli – może być ugotowana albo z puszki,

🌿 pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (kasza nie powinna być zbyt mokra),

🌿 pół szklanki mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane),

🌿 1 szklanka startej na grubych oczkach, dojrzałej gruszki (ok. 2 średnich gruszek),

🌿 5 łyżek pestek słonecznika,

🌿 8 daktyli,

🌿 1 łyżeczka cynamonu (jeśli za nim nie przepadamy, możemy go pominąć albo zamiast niego dodać kakao czy karob).

Pestki słonecznika mielimy na proszek. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je z wody, łączymy ze słonecznikiem, fasolą, kaszą jaglaną, mąką owsianą oraz cynamonem i dokładnie blendujemy. Dodajemy startą na grubych oczkach gruszkę i mieszamy. Z tak powstałego ciasta formujemy zwilżonymi wodą dłońmi niewielkie kulki i układamy na blaszce do pieczenia (ja korzystam z maty silikonowej wielokrotnego użytku, ale papier do pieczenia też się sprawdzi). Ciasteczka pieczemy przez 35 minut, w temperaturze 180 stopni. Powinny się lekko przyrumienić i delikatnie stwardnieć po ostudzeniu.

Smacznego ❤️

Dodaj komentarz