WEGAŃSKIE CIASTO Z JABŁKIEM I CUKINIĄ

Składniki:

(wystarczyły mi na niskie ciasto, pieczone w okrągłej formie do tarty o 27 cm średnicy)

🌿20 daktyli,

🌿4 łyżki płatków owsianych,

🌿1/2 szklanki gorącej wody,

🌿1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy),

🌿1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii,

🌿1 szklanka startego na grubych oczkach jabłka (1 spora sztuka),

🌿3 łyżki masła orzechowego,

🌿1 łyżeczka cynamonu.

Daktyle i płatki owsiane wsypujemy do niewielkiej miseczki. Zalewamy je 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mieszamy cukinię z jabłkiem i cynamonem. W oddzielnej misce łączymy ugotowaną kaszę jaglaną, masło orzechowe, daktyle i płatki owsiane (wraz z wodą, w której się moczyły). Blendujemy na gładką masę.

Łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy drewnianą łyżką albo dłońmi (warto je wcześniej zwilżyć wodą, żeby ciasto się do nich nie kleiło). Tak powstałą masę przelewamy do formy. Jeśli tak jak ja skorzystacie ze szklanej foremki, nie musicie jej niczym smarować. Jeśli chcecie piec w formie metalowej, warto ją wcześniej posmarować odrobiną oleju i wysypać bułką tartą, zmielonymi orzechami albo odrobiną mąki.

Ciasto pieczemy w 180° C, przez ok. 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż wystygnie (dopiero wtedy będziemy w stanie je pokroić).

Smacznego 💕 !

2 myśli na temat “WEGAŃSKIE CIASTO Z JABŁKIEM I CUKINIĄ

Dodaj komentarz