WEGAŃSKIE CIASTECZKA JAGLANE Z PORZECZKOWYM NADZIENIEM. Bez cukru.

Banany i masło orzechowe to duet niemal idealny. A będzie jeszcze ciekawszy, kiedy dodamy coś… kwaskowego. Poniższy przepis jest przykładem takiego połączenia. Delikatnie słodkie, ale wyraziste i baaardzo sycące ciasteczka – sprawdzą się w roli śniadania, deseru albo przekąski.

Składniki na 8 dużych ciastek:

🌿 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 

🌿 2 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)

🌿 1 banan

🌿 5 łyżek mąki orkiszowej 

🌿 5 łyżek mąki owsianej

🌿 garść czarnych porzeczek (możemy też użyć czerwonych)

Kaszę jaglaną blendujemy z bananem, mąką orkiszową, mąką owsianą i masłem orzechowym. Powstałe w ten sposób ciasto powinno być wilgotne, ale mieć dosyć zwartą konsystencję. Dłonie zwilżamy wodą – dzięki temu ciasto nie będzie się do nich przyklejać. Formujemy sporą kulkę (ok 4-5 cm średnicy), którą rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową matą. To będzie spód ciasteczka, który powinien mieć ok. 0,5 cm grubości. Układamy na nim kilka porzeczek. Szykujemy kolejną, nieco mniejszą kulkę, którą rozpłaszczamy w dłoniach i przykrywamy nią od góry porzeczkowe nadzienie. Delikatnie naciskamy boki ciastka, sklejając ze sobą dwie warstwy. Proces powtarzamy.

Ciasteczka pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny się dobrze przyrumienić. Świetnie komponują się z kawą albo kakao.

Smacznego! <3

Dodaj komentarz