PLACUSZKI BANANOWO-ORZECHOWE Z MORELAMI

Połączenie bananów z masłem orzechowym to chyba klasyka klasyków – szczególnie w świecie kuchni roślinnej. W tych placuszkach znajdziecie dodatkowo trochę strączków i moreli, a wszystko razem to prawdziwa bomba żelazowa. Jesteście ciekawi? Przepis jest bardzo prosty!

Składniki na ok. 14 niewielkich placuszków:

🌿7 łyżek mąki orkiszowej 

🌿3 lyżki owsianej

🌿1/4 kostki (ok. 45 g) naturalnego tofu

🌿1/2 średniego banana

🌿2 solidne łyżki masła orzechowego 

🌿16 łyżek mleka owsianego albo wody

🌿5 suszonych moreli

Przygotowanie:

Suszone morele kroimy w drobną kosteczkę.

Pozostałe składniki dokładnie blendujemy. Łączymy wszystko ze sobą i mieszamy.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste – mleka lub wody.

Na rozgrzanej patelni układamy łyżką placuszki. Pieczemy na wolnym ogniu, aż przyrumienią się z obu stron (możemy posmarować wcześniej patelnię odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne).

Zajadamy solo albo ze świeżymi owocami.

P.S. Nam taki stopień słodkości wystarcza, ale jeśli lubicie słodsze smaki, placuszki możecie posmarować ulubioną konfiturą albo polać syropem daktylowym/klonowym.

Smacznego! 💕

Dodaj komentarz