EKSPRESOWE, WEGAŃSKIE PLACUSZKI CIECIERZYCOWE

Są takie dni, kiedy totalnie nie mam weny do gotowania albo najzwyczajniej w świecie brakuje mi do tego energii. Chętnie sięgam wtedy do ekspresowych przepisów, takich jak ten. Ciecierzycowe placuszki są na tyle pożywne, że sprawdzą się zarówno jako wytrawna przekąska, jak i dodatek do obiadu. Zdarza nam się też zastępować nimi chleb w kanapkach, przekładając je masłem orzechowym albo ulubioną pastą. To naprawdę fajny patent, spróbujcie!

Składniki na 5 średnich placuszków:

🌿 pół szklanki mąki z ciecierzycy

🌿 4 łyżki passaty pomidorowej

🌿 5 łyżek wody

🌿 1 łyżeczka oleju

🌿 pół łyżeczki ziół prowansalskich

🌿 szczypta chili

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy (najlepiej je zblendować, żeby uniknąć grudek). Za pomocą dużej łyżki rozlewamy na rozgrzanej patelni niewielkie okręgi. Pieczemy na małym ogniu, aż dobrze się przyrumienią z obu stron (ja nie używam do tego tłuszczu, ale jeśli wolicie, możecie posmarować wcześniej patelnię odrobiną oleju). Zajadamy solo, posmarowane ulubioną pastą albo w towarzystwie świeżych warzyw.

Smacznego ❤️

Dodaj komentarz