CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY GRYCZANEJ

Zwykle gotuję bez przepisów czy proporcji i czasem jest tak, że sypnie mi się czegoś za dużo, a potem zostaje nam ugotowana kasza albo soczewica, której nikt już nie chce zjeść. Kombinujemy wtedy jak te resztki recyclingowo wykorzystać.

To ciasto czekoladowe powstało z obiadowej kaszy gryczanej. Żałuję, że nie zatopiłam w nim pomarańczy albo malin – pewnie zrobimy to następnym razem (Wy możecie to zrobić już teraz).

Składniki w poniższych proporcjach wystarczą Wam do upieczenia bardzo niskiego ciasta w średniej wielkości tortownicy lub w szklanej formie do tart (ja taką wykorzystałam). Możecie też użyć niewielkiej keksówki albo podwoić składniki – wtedy ciasto będzie wyższe.

Potrzebne Wam będą:

🌿1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (ciemnej)

🌿1/2 sporego banana

🌿100 g daktyli (dodajcie odrobinę więcej, jeśli wolicie bardzo słodkie smaki)

🌿1/2 szklanki wrzątku 

🌿1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego

🌿1/4 szklanki oleju

🌿1/2 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna)

🌿1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   

🌿4 łyżki kakao lub karobu

Daktyle umieszczamy w niewielkiej miseczce i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Blendujemy je razem z wodą, w której się moczyły. Dodajemy banana, kaszę, mleko roślinne i olej. Ponownie blendujemy. Tak powstałą masę łączymy z mąką, sodą i kakao. Możemy ją jeszcze raz zblendować, aby uniknąć grudek (samo mieszanie może nie wystarczyć). Surowe ciasto przelewamy do formy. Jeśli korzystamy z metalowej foremki, a nie szklanej, warto posmarować ją wcześniej cienką warstwą oleju i posypać dowolną mąką. Możemy też użyć papieru do pieczenia, ale to nieco mniej ekologiczna opcja 🙂 .

Ciasto pieczemy w 180 stopniach i wyciągamy z piekarnika, kiedy się dobrze przyrumieni (nam zajęło to ok. 35 minut, ale Wasz piekarnik może potrzebować mniej lub więcej czasu – obserwujcie).

Warto poczekać aż ciasto trochę wystygnie, wtedy łatwiej je wykrawać i wyciągnąć z formy. Świetnie smakuje ze świeżymi lub mrożonymi owocami (fajnie się sprawdzą pomarańcze, granat albo maliny).

P.S. Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną, przygotujcie się na to, że jej smak będzie w tym cieście lekko wyczuwalny. Mimo wszystko warto dać mu szansę. M. kaszy gryczanej nie cierpi, a w tym deserze zupełnie mu to nie przeszkadzało.

Smacznego 💕 .

2 myśli na temat “CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY GRYCZANEJ

Dodaj komentarz