WEGAŃSKIE PLACUSZKI AMARANTUSOWO-MALINOWE

Składniki na ok. 9 placuszków:
– 3 lyżki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 lyżka mąki orkiszowej
– 1 łyżka mąki sojowej
– 1 łyżka mąki owsianej
– 1 łyżka poppingu z amarantusa
– 1 łyżka karobu
– 1 łyżeczka masła orzechowego
– 4-5 łyżek wody (w zależności od stanu kaszy jaglanej – jeśli była wilgotna, wody możemy dodać mniej)
– 15 świeżych malin (można użyć mrożonych, ale uważajmy, żeby finalna konsystencja nie była zbyt płynna).

Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki oprócz malin i dokładnie mieszamy. Maliny lekko rozgniatamy widelcem, żeby się rozpadły i dodajemy je do reszty składników. Masa powinna być dosyć gęsta (przyklejać się do łyżki), ale wilgotna.

Na rozgrzanej patelni układamy łyżką średniej wielkości placuszki. Pieczemy je na wolnym ogniu, aż się zarumienią z obu stron. Zjadamy na ciepło albo na zimno.

IMG_20190629_212743

Uwaga nr 1: zamiast mąki sojowej możemy dodać mąkę z soczewicy lub ciecierzycy, ewentualnie kolejną łyżkę mąki owsianej lub orkiszowej.

Uwaga nr 2: karob możemy zastąpić kakao albo po prostu go pominąć.

Uwaga nr 3: jeśli jesteśmy uczuleni na orzechy, zamiast nich dodajmy zmielone pestki słonecznika abo tahini.

IMG_20190629_212553

Smacznego <3

Jedna myśl na temat “WEGAŃSKIE PLACUSZKI AMARANTUSOWO-MALINOWE

Dodaj komentarz