WEGAŃSKIE SZARLOTKOWE MUFFINY RECYKLINGOWE (BEZ CUKRU)

Nie jest łatwo wymierzyć odpowiednią porcję dla niemowlaka, szczególnie jeśli nie jesteśmy pewni co maluch zdecyduje się zjeść i w jakiej ilości. Dlatego po naszych posiłkach często zostaje sporo resztek. I cóż… jestem na to przygotowana, ponieważ ostatnia rzecz, jakiej bym chciała, to tworzenie presji, że coś musi zostać zjedzone (bo “się zmarnuje” albo “mama się nagotowała”). Jednocześnie wypracowałam już pewne metody na “jedzeniowy recycling”. I tak niedojedzone ostatnio drugie śniadanie (jabłko z kaszą jaglaną i masłem orzechowym) wykorzystałam do muffinów, których formę Ptyś uwielbia – są w sam raz do łapki! Dzięki temu z tych samych składników powstało zupełnie inne danie. Proporcje odtworzyłam poniżej.

SZARLOTKOWE MUFFINY RECYKLINGOWE

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 średniej wielkości jabłka
– 3 łyżki mąki jaglanej
– 3 łyżki ciepłej wody
– 3 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka karobu

IMG_20180720_135533

Jedno jabłko ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Drugie, z całą resztą składników, blendujemy. Do tak powstałej masy dodajemy starte, jabłkowe wiórki i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych), posypujemy jeszcze odrobiną karobu i pieczemy ok. 30-40 minut, w temperaturze 180° (aż skórka z wierzchu będzie chrupiąca i  dobrze zarumieniona).

Uwaga nr 1: Cieple muffinki mogą nam sie rozpadać, więc wyjadamy je łyżeczką prosto z foremki albo schładzamy w lodówce i pałaszujemy, kiedy stężeją.

Uwaga nr 2: dla smaku tej potrawy kluczowy jest wybór odpowiednich jabłek. Wykorzystajcie po prostu waszą ulubioną odmianę (u nas był to piros, który nadał babeczkom przyjemnego, słodko-kwaskowego posmaku).

Uwaga nr 3: po takich muffinach w domu pachnie szarlotką! <3

IMG_20180720_135624

Jedna myśl na temat “WEGAŃSKIE SZARLOTKOWE MUFFINY RECYKLINGOWE (BEZ CUKRU)

Dodaj komentarz