WEGAŃSKIE, PUCHATE PLACUCHY Z MALINAMI

Wciąż nie mamy dosyć malin! Jemy je głównie sotte, a poza tym po prostu w czym tylko się da. Na przykład w takich placuszkach jak te, stworzone z resztek porannej owsianki. Kuchnia recyclingowa rządzi!

PUCHATE PLACUCHY Z MALINAMI

Składniki na ok. 10 placuszków:

🌿1/4 nektarynki lub brzoskwini

🌿6 łyżek namoczonej wcześniej w wodzie owsianki

🌿7 dodatkowych łyżek wody

🌿2 łyżki mąki orkiszowej

🌿 garstka malin, przekrojonych na pół

Przygotowanie:

6 łyżek płatków owsianych zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc, ale jeśli nie mamy tyle czasu, 15 minut też powinno wystarczyć). Nektarynkę blendujemy z 7 łyżkami wody i 1 łyżką płatków owsianych, które wcześniej namoczyliśmy. Tak powstałą masę przelewamy do miseczki, dodajemy do niej resztę płatków i 2 łyżki mąki orkiszowej. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej naleśnikową) i rozlewamy na niej łyżką niewielkie placuszki. Na każdym z nich układamy połówki malin. Placuszki będą bardziej miękkie niż sztywne, dlatego odwracamy je delikatnie i dopiero kiedy zaczną dobrze odchodzić od patelni (najlepiej się przy tym sprawdzi płaska, drewniana szpatułka). Pieczemy aż będą rumiane z obu stron.

IMG_20190630_101519
Trzeba sprawdzić który najlepiej smakuje!

Uwaga nr 1: jeśli wolimy, zamiast mąki orkiszowej możemy użyć pszennej.

Uwaga nr 2: placuszki robię beztłuszczowo, ale możecie też posmarować patelnię odrobiną sprawdzonego oleju.

Koniecznie dajcie nam znać czy przetestowaliście i jak smakują! 💚

Dodaj komentarz